Cum comand o lucrare de licenta?
Lucrare de licenta
Adesea definita ca un proiect amplu de cercetare pe care studentii multor facultati sunt nevoiti sa-l redacteze la sfarsitul studiilor universitare, acest ultim pas inaintea obtinerii diplomei de studii superioare, da batai de cap multor studenti an de an.
Orice lucrare, fie ea o lucrare de licenta, o lucrare de disertatie sau o lucrare de doctorat se realizeaza sub atenta observatie a profesorului coordonator. Pe parcursul redatarii unei lucrari de licenta, studentul trebuie sa respecte intocmai indrumarile primite din partea universitatii si sa asculte intocmai de indicatiile cadrului didactic, ce are pentru acesta calitatea de coordonator.
O lucrare de licenta are ca scop si functie sa urmareasca si sa verifice capacitatea de discernamant intelectual dobandit de student pe parcursul anilor de studiu dar si disciplina si riguarea modului in care se realizeaza redactarea si prezentarea respectivei lucrari de licenta.
Structura lucrare de licenta
O lucrare de licente trebuie sa fie clara, organizata riguros si sa reflecte intocmai ratiunea stiintifica a studentului ce poarta calitatea de candidat. Exprimarea se va face intr-o maniera logica si detaliata. O mare atentie se pune, la realizarea. La redactarea unei lucrari de licenta, ideile sunt aranjate in paragrafe si reflecta un limbaj academic elevat. Pe langa elementele obligatorii pe care o lucrare de licenta trebuie sa le cuprinda, aceasta va fi structurata pe capitole. Capitolele unei lucrari de licenta trebuiesc organizate ca o palnie, unde ideile pleaca de la general si ajung pana la specific, culminand cu partea de studiu de caz, unde se va aplica toata sau o parte din teoria invatata de student si enuntata in capitolele anterioare ale lucrarii de licenta.
Coperta
Asemeni unei coperti de carte si coperta unei lucrari de licenta contine elemente obligatorii, precum: numele facultatii, numele universitatii, anul, localitatea, titlul: Lucrare de licenta, numele si prenumele absolventului si numele, prenumele si functia profesorului coordonator care a supervizat indeaproape studentul pe toata perioada de redactare a lucrarii de licenta.
Titlul
Scopul principal pe care trebuie sa-l avem in vedere atunci cand alegem un titlu pentru o lucrare de licenta este acela de a informa cat mai complet si exact cu privire la continutul lucrarii de licenta respective. Atunci cand alegem un titlu pentru o lucrare de licenta trebuie sa respectam cateva exigente academice esentiale:
-
Titlul lucrarii de licenta trebuie sa fie cat mai concis si sa fie capabil sa transmita cat mai eficient informatia si ideea principala din spatele lucrarii
-
Sa elimine toate ambiguitatile legate de lucrare si sa creeze o imagine clara cu privire la ce a dorit studentul sa realizeze sau sa studieze prin aceasta lucrare de licenta.
-
Sa cuprinda cel putin un cuvant cheie din lucrarea de licenta.
-
In unele cazuri se poate prciza si anumitele limitari ale cercetari. Daca nu se poate face acest lucru in tiltu se va incerca eventual utilizarea subtitlu.
-
Un lucru pe care foarte multi studenti ajung sa il descopere este acela ca dupa ce si-au scris lucrarea, aceasta nu mai corespunde cu titlul dat acesteia initial. In acest caz trebuiesc aduse revizuiri fie continutului lucrarii de licenta fie titlului. Modificarile aduse trebuiesc sa faca ca titlul sa reflecte continutul lucrarii de licenta.
Pagina de titlu
-
Aceasta va contine urmatoarele elemente:
-
Numele facultatii, universitatea si catedra.
-
Titlul pe care l-am ales pentru lucrare.
-
Tipul lucrarii (lucrare de licenta, lucrare de masterat, lucrare de doctorat etc.).
-
Localitatea sau orasul.
-
Anul in care s-a realizat actuala lucrare de licenta.
Sumarul
Acest element pe care orice lucrare de licenta trebuie sa il cuprinda va fi pozitionat dupa dupa pagina de titlu. Aceasta contine toate titlurile copitolelor, subcapitolelor si sub-subcapitolele lucrarii de licenta.
Lista cu abrevieri si sigle
Imediat dupa sumar, o lucrare de licenta redactata dupa cele mai inalte standarde academice, trebuie sa cuprinda o lista cu abrevierile folosite in lucrare cat si toate siglele. Acest lucru il va ajuta pe cititor sa proceseze lucrarea intr-un mod corect si ii va creea acestuia o imagine mentala clara cu privire la respectiva lucrare de licenta.
Introducerea
Introducerea unei lucrari de licenta urmeaza ordinea fireasca a elementelor constitutive ale unei lucrari de licenta care a trecut printr-un proces de redactare la cele mai inalte exigente academice si sub atenta supraveghere a profesorului coordonator. Introducerea nu trebuie, de obicei, sa aiba mai mult de doua pagini. In introducere sunt scrise gradul de noutate pe care aceasta lucrare de licenta il aduce in domeniu, metodologia folosita, gradul de limitare pe care studentul l-a intampinat la scrierea lucrarii sale de licenta si avantajele. Introducerea se va numerota diferit fata de un capitol.
Cuprinsul
Cuprinsul este unul dintre elementele cele mai importante ale unei lucrari de licenta. Acesta trebuie sa fie foarte bine structurat pe capitole, subcapitole si sub-subcapitole, daca este cazul, pentru a evidentia si indexa cat mai corect informatia din lucrare. Ideile trebuiesc sa se succeada intr-o ordine fireasca academica, fara prea multe detalii nesemnificative.
Continutul lucrarii, reflectat in cuprins, este structurat pe capitole, subcapitole, sub-subcapitole si paragrafe. Forma generala de numerotare al acestor elemente este una crescatoare sub forma de cascada, unde primul capitol va fi notat cu 1 sau I, primul subcapitol al primului capitol va fi notat ci 1.1 sau I.1 si un sub-subcapitol va fi notat sub forma I.1.1 sau I.1.a. Pentru a vedea esxact sub ce forma trebuie sa numerotezi capitolele si subcapitolele din lucrarea ta, trebuie sa vorbesti cu profesorul tau coordonator si sa consulti ghidul de realizare al lucrarii tale de licenta.
Concluziile
Orice lucrare de licenta trebuie sa se finalizeze cu partea de concluzii. Acestea au un rol esential in cadrul oricarei lucrari de licenta. La concluzii se vor prezenta, in maxim 2 sau 3 pagini, rezultatele studiului de caz, daca s-au ideplinit obiectivele si ipotezele si succint se va face o sinteza a rezultatelor care pot fi utilizate pe viitor.
Bibliografia
Bibliografia este un element de importanta covarsitoare atunci cand vine vorba de legalitatea unei lucrari de licenta. Bibliografia trebuie realizata corect pentru orice lucrare de licenta pentru a evita orice suspiciune de furt intelectual si plagiat. Daca nu sti cum sa realizezi bibliografia unei lucrari de licenta este imperativ necesar sa ceri ajutorul specialistilor, profesorului tau coordonator sau sa citesti ghidul la sectiunea bibliografie. Acolo vei invata diferitele forme de bibliografie cerute de facultatea ta si cum se referentiezi corect informatiile si elementele preluate din alte surse care nu iti apartin. Utilizarea corecta a bibliografiei si referentierea corecta a pasajlor preluate de la alti autori va evita orice suspiciune de frauda si plagiat.
Anexele
Partea de anexa sau anexe este locul unde sunt atasate toate elemente care au fost folosite la redactarea lucrarii de licenta dar nu au incaput in cadrul ei din considerente estetice sau pentru a nu intrerupe fluxul natural al ideilor. Aici sunt regasite toate materialele la care s-a facut referire pe parcursul unei lucrari de licenta. Sub fiecare anexa va fi scrisa sursa din acelasi motiv ca mai sus si anume pentru evitarea plagiatului. La fel ca introducerea si anexele nu se numeroteaza precum un capitol de lucrare de licenta.